Moderní výdejna jídla na naší škole

Tomáš Grundmann 09. září 2024 v 9:35
Tomáš Grundmann 09. 09. 2024

Ve čtvrtek 29. srpna byla za přítomnosti hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka, náměstka hejtmana pro oblast školství Vladimíra Kroce, vedoucí Odboru školství Plzeňského kraje Jaroslavy Havlíčkové a dalších vzácných hostů slavnostně otevřena nová výdejna jídla na naší škole.

Ve škole fungovala jídelna v 70. letech v přístavku školy, byla ale zrušena. V posledních dvaceti letech se žáci vyššího gymnázia stravovali na sousedním Církevním gymnáziu, žáci nižšího gymnázia docházeli v doprovodu učitelů na 12. základní školu. Tento stav byl dlouhodobě neudržitelný. O projektu výdejny jsme uvažovali již před asi 15 lety za působení bývalého ředitele Josefa Trnečka, plánovala se ve školnickém bytě.

O jeho znovuoživení se postaraly 4 kolegyně ze školy – oslovily Radu Plzeňského kraje a díky podpoře Plzeňského kraje vznikla v části zahrady školy tato moderní výdejna.

Odvážného architektonického řešení se ujal architekt Jiří Zábran. Výdejna vznikla v části zahrady školy. Jedná se o dřevostavbu s kapacitou 70 míst u stolu. Celková zapsaná kapacita je 350 strávníků za den, měla by obsloužit celé nižší gymnázium naší školy. Jídlo bude dodávat jídelna ze SPŠE v Plzni. Sál je vybaven i moderní audiovizuální technikou, rádi bychom zde pořádali nejrůznější přednášky a besedy.

Kromě výše uvedených si zaslouží velké poděkování i bývalý ředitel gymnázia Petr Mazanec, autor projektové dokumentace Rudolf Jedlička, technický dozor Milan Froněk, členové Alpinum klubu a realizátoři celé akce – firma Palis, zastoupená jednatelem Jaromírem Eismanem, a firma Centrum gastronomie Sušice, zastoupená jednatelem Čestmírem Kulíškem.

Zkušební provoz bude zahájen během podzimu, od ledna by se zde měli stravovat žáci celého nižšího gymnázia. Žáci vyššího gymnázia budou i do budoucna využívat jídelnu Církevního gymnázia.

Celý projekt stál asi 30 milionů korun a hradil jej v plné výši zřizovatel naší školy – Plzeňský kraj, za což mu patří velký dík!

Jan Hosnedl

Foto: Patrik Pátek, Plzeňský kraj